ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Ελληνικo Μουσειο Ηλεκτρονικων Παιχνιδιων

Το Ελληνικό Μουσείο Ηλεκτρονικών (Arcade) Παιχνιδιών είναι μια ιδέα που δημιουργήθηκε σε δύο συλλέκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών κατά τον χρόνο αγοράς ορισμένων μηχανημάτων. Μέσα στο χρόνο που πήρε να δημιουργηθεί το μουσείο και μέσα στις (πάρα πολλές) προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ο ένας εκ των οραματιστών αποχώρησε, καθιστώντας το μουσείο την έκθεση αυτή τη στιγμή της συλλογής ενός συλλέκτη (και ενός ακόμα συλλέκτη flipper).

Η συνολική συλλογή περιλαμβάνει περίπου 300 arcade μηχανήματα και 160+ κονσόλες. Δυστυχώς ο ταπεινός αρχικός χώρος του μουσείου επιτρέπει την έκθεση 85 arcade μηχανημάτων και 50 κονσολών. Ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να μεταφερθούμε σε μεγαλύτερο χώρο ώστε να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε ακόμα περισσότερα παιχνίδια. Δυστυχώς σήμερα, στις αποθήκες μας υπάρχουν πραγματικά αριστουργήματα τα οποία απλώς δεν χωράνε να μπουν στο μουσείο. Και αυτό δεν μας αρέσει. Η ιστορία δεν έχει καμία απολύτως θέση σε αποθήκη, αλλά πρέπει να είναι προσβάσιμη στον κόσμο. Η ιστορία της τεχνολογίας έχει πάρα πολλά να αφηγηθεί και ακόμα περισσότερα να διδάξει.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ;

Ελπίζουμε να επιτύχουμε στο στόχο μας που είναι να παρέχουμε μια βιωματική και διαδραστική διδακτική εμπειρία στους επισκέπτες μας, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν, χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα, την ιστορία της τεχνολογικής ανάπτυξης από το 1972 μέχρι και πρόσφατα.

Επιλέξαμε τα μηχανήματα arcade για αυτή την εμπειρία γιατί τα θεωρούμε ένα εξαιρετικό μέσο βιωματικής και διαδραστικής αφήγησης της τεχνολογίας. Αρχικά, το gaming είναι ένας (ίσως ο σημαντικότερος) παράγοντας εξέλιξης της τεχνολογίας. Κάρτες γραφικών και κάρτες ήχου δημιουργήθηκαν για τα παιχνίδια και η εξέλιξη αυτή της τεχνολογίας ευεργέτησε πολλούς ακόμα τομείς της πληροφορικής.

Τα παιχνίδια, ξεκίνησαν σαν οικιακές συσκευές, εξελίχθηκαν σύντομα σε ογκώδη και πανάκριβα μηχανήματα για επαγγελματική χρήση και στην συνέχεια έγιναν και πάλι οικιακές συσκευές. Μας ενδιαφέρει πολύ να αναδείξουμε τα σημεία που η τεχνολογική εξέλιξη διακλαδώθηκε. Από το σπίτι στα «ουφάδικα» και πίσω στο σπίτι. Και τέλος στο κινητό τηλέφωνο. Η εξέλιξη αυτή έχει πάρα πολλά να μας διδάξει.

Ειμαστε αληθεια μουσειο;

Αυτό στοχεύουμε και επιθυμούμε. Το να κάνουμε ένα «ουφάδικο», όσο και αν μας αρέσει (και μας αρέσει πολύ), δεν είναι αυτό που θέλαμε, γιατί απλά θα ήταν ένα υπέροχο ταξίδι στη μνήμη των μεγαλύτερων από εμάς. Αυτό όμως δεν θα έδινε την ευκαιρία στους νέους να ζήσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αυτό το ταξίδι, βλέποντας πως εξελίσσονται τα γραφικά και το gameplay είναι κάτι το οποίο εκτιμούμε πολύ και πιστεύουμε πολύ σε αυτό.

Στα πλαίσια των δοκιμών που έχουμε κάνει, όσο λειτουργούσε σαν αποκλειστικά ιδιωτική συλλογή μας έδειξε ότι οι νέοι αγαπούν αυτά τα παιχνίδια πάρα πολύ γρήγορα, αλλά παράλληλα ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τους προγόνους των παιχνιδομηχανών που έχουν στο σπίτι τους. Στην σημερινή ταχύτατη εποχή των αναλώσιμων παιχνιδιών, η παλιά καλή και αργή γενιά (ή πιο σωστά γενιές) των retro παιχνιδομηχανών και παιχνιδιών που παραμένουν αγαπημένα δεκαετίες μετά είναι κάτι που και ενδιαφέρει και αξίζει να μελετηθεί. Και σε αυτό προσβλέπουμε.

Εισαστε επιχειρηση;

Η νομική μορφή της εταιρείας λειτουργίας είναι ΙΚΕ. Αυτό προς το παρόν δεν μπορεί να αλλάξει λόγω των προνοιών του νόμου 4002/2011 που διέπει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και την Επιτροπή Παιγνίων και ευελπιστούμε σύντομα να μας επιτραπεί η μετατροπή της νομικής μορφής σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Η λειτουργία του μουσείου δεν αναμένουμε να είναι κερδοφόρα. Τα μηχανήματα αυτά είναι ηλεκτροβόρα λόγω της παλαιότητας τους. Ακόμα και όπου λειτουργούν με κέρμα, κάθε μονάδα (credit) χρεώνεται 1 Ευρώ ή 50 λεπτά. Εμείς παρέχουμε άπειρες μονάδες δωρεάν. Το κόστος εισόδου έχει ως στόχο το να είναι το μουσείο βιώσιμο. Το προσωπικό είναι εργοδοτούμενο με ασφαλιστικές εισφορές, ο χώρος μισθωμένος και οι λογαριασμοί έρχονται με απόλυτη συνέπεια. Επομένως, δύσκολα το μουσείο θα δημιουργεί έσοδα σημαντικά μεγαλύτερα από τα έξοδα. Εάν όμως δημιουργήσει, αυτά θα επενδυθούν σε μεγαλύτερο και ικανοποιητικότερο χώρο.

Το μουσείο, εφόσον εκθέτει μια ιδιωτική συλλογή παιχνιδιών, δεν έχει ανάγκη να κάνει ούτε απόσβεση του κόστους αγοράς, ούτε να διανείμει κέρδη. Ο ιδρυτής του εργάζεται κανονικά στην δουλειά του που έκανε και πριν και εάν τύχει και τον γνωρίσετε στο μουσείο, είναι εκεί αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της αγάπης του για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια – ή με τα παιδιά του και τη σύζυγο του. Το προσωπικό που θα συναντήσετε είναι επαγγελματίες. Μπορεί να συναντήσετε gamer ή μουσειολόγο. Το μουσείο είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί να συνδυάσει αυτές τις δύο κατηγορίες και υπερηφανευόμαστε ότι δεν είναι και πολλά τα μουσεία τα οποία μπορούν να το επιτύχουν αυτό.

τα μηχανηματα εχουν ατελειες

Περίπου 20 μήνες εργαζόμαστε πολλές ώρες, κυρίως βράδυ εξαιτίας του γεγονότος ότι το μουσείο δημιουργήθηκε σαν ένα εγχείρημα για μετά τη δουλειά (after work project) για να ετοιμαστούν τα μηχανήματα για να σας υποδεχθούν και να τα απολαύσετε. Είναι μηχανήματα που κατασκευάσθηκαν από το 1972 έως το 2000 περίπου. Όπως ελπίζουμε κατανοείτε, χαλάνε εύκολα και συχνά. Πάρα πολύ συχνά. Παρόλα αυτά, εδώ είμαστε να τα επισκευάζουμε. Παράλληλα, έχουμε προγραμματίσει μια διαδικασία αναπαλαίωσης ορισμένων μηχανημάτων που χρήζουν αγάπης και φροντίδας το οποίο θα ξεκινήσει όταν με το καλό το μουσείο είναι λειτουργικό. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε πριν, αλλά εάν το κάναμε δεν θα είχατε την δυνατότητα επίσκεψης πριν το 2026…

Προσπαθούμε τα μηχανήματα να είναι πλήρως λειτουργικά ως προς τα παιχνίδια και δευτερευόντως εργαζόμαστε για να επιτύχουμε και την αισθητική τους αναβάθμιση με νέα αυτοκόλλητα, συντήρηση και επισκευές αισθητικής φύσεως και μακάρι σύντομα να είμαστε σε θέση να τα έχουμε επαναφέρει όλα στην ιδανική τους κατάσταση.

ποιο ειναι το οραμα σας;

Δεν θα μας πιστέψετε γιατί είμαστε με την καλή έννοια τρελοί. Αλλά το όραμα μας είναι ένας πολυχώρος συνδυασμού της τεχνολογικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στον οποίο θα υπάρχουν 200+ μηχανήματα arcade και πάρα πολλές κονσόλες, αλλά και πολλά φλίππερ και ενδεχομένως και μερικοί υπολογιστές με παιχνίδια. Ένας χώρος στον οποίο τα πιο αγαπημένα σας μηχανήματα θα είναι συνδεδεμένα στο μέγιστο αριθμό multiplayer (ενδιαφέρεται κανείς για Daytona με 8 παίκτες;;;) αλλά και θα είναι διαθέσιμος ο μέγιστος αριθμός τίτλων για να δουν οι επισκέπτες στα arcade. Σαν παράδειγμα  σήμερα στο μουσείο υπάρχει μόνο ένα Metal Slug, το πρώτο. Στην αποθήκη είναι και τα αδελφάκια του. Κρίμα δεν είναι; Γιατί να μην είναι στο μουσείο όλα, ώστε να μπορεί κάποιος να τα συγκρίνει και να δει την εξέλιξη του τίτλου; Γιατί να μην έχουμε στο μουσείο όλα τα Tekken; Γιατί μόνο το Shinobi και όχι και το Shadow Dancer; Και πολλά πολλά ακόμα που έχουμε στο μυαλό μας και ελπίζουμε κάποια στιγμή να σας καταστήσουμε διαθέσιμα! Με σύμμαχο τον χρόνο και ελπίζουμε και την αγάπη σας, ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε ένα χώρο και μια παγκοσμίου επιπέδου εμπειρία επίσκεψης στην Ελλάδα. Είμαστε εκεί; Όχι. Θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε εκεί; ΝΑΙ!!!

Δεχεστε κριτικη;

Φυσικά και προσβλέπουμε σε αυτή. Όπως τονίσαμε δεν είναι επαγγελματικό εγχείρημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται με επαγγελματισμό. Αντίθετα, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με πολύ αυστηρά κριτήρια λειτουργίας αντίστοιχα διεθνών μουσείων, παρά τους έμφυτους περιορισμούς του χώρου λειτουργίας. Και αυτό γιατί από κάπου έπρεπε να ξεκινήσουμε. Προσβλέπουμε λοιπόν στην καλόπιστη κριτική σας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τόσο την εκπαιδευτική πτυχή όσο και την γενικότερη εμπειρία σας.